Úvod » KRAJE > OKRESY > MĚSTA » Jihočeský kraj » Doudlebsko v kuchyni a u stolu. Lidová strava z jihu Čech


        

Doudlebsko v kuchyni a u stolu. Lidová strava z jihu Čech

Jan Šimánek

 

Skladem: 2 ks
Číslo produktu: 5865
STAV: NOVÉ ZBOŽÍ
DRUH: PUBLIKACE
původní cena 350 Kč
naše cena:
269 Kč

do košíku:
  ks  

Kniha pojednává o lidové stravě v národopisném regionu Doudlebska, který se rozkládá mezi Českými Budějovicemi, Českým Krumlovem, Kaplicí a Trhovými Sviny. Autor při jejím psaní vycházel z vyprávění pamětníků, odborné literatury, kronik a memoárů. Líčí nejen podobu selského jídelníčku před sto a více lety, ale i jak vypadaly staré kuchyně a topeniště, jaké plodiny se v minulosti pěstovaly, jak lidé přežívali období hladu a válek, jak se vařilo na farách a panských sídlech, o svatbách a o posvíceních nebo jak probíhalo pečení chleba, nakládání zelí či zabijačka prasete. Závěrečná kapitola přináší rovněž skutečné recepty na některá jídla. Čtenáři tak vyvstává před očima poutavý a přitom reálný obraz všedního života jihočeského venkova v 19. a 20. století.

Místo a rok vydání: Veduta, České Budějovice 2021
Vazba: tvrdá, stran: 258, formát: 14,5 x 20,5 cm